Adoptii

Adoptii

Adoptii

[spoiler title=’1. Întrebări frecvente’ collapse_link=’false’]

1

            Pentru a a-ți oferi mai multe informații referitoare la condițiile adopției unui copil care trebuiesc îndeplinite în țara noastră­ am compilat această listă de întrebări frecvente. În cadrul acesteia vei găsi detalii utile referitoare la procesele de adopții de copii din Republică Moldova.

Ce înseamnă adopţia internă?1

Adopţia internă este adopţia în care atât adoptatorul sau familia adoptatoare, cât şi adoptatul au reşedinţa obişnuită în Republică Moldova.

Ce înseamnă adopţia internaţională?

Adopţia internaţională este adopţia în care adoptatorul sau familia adoptatoare şi copilul ce urmează să fie adoptat au reşedinţa obişnuită în state diferite, iar în urma încuviinţării adopţiei, copilul urmează să aibă aceeaşi reşedinţă obişnuită cu cea a adoptatorului.

Cine poate adopta?

1Pot adopta atât familiile (persoane căsătorite intre ele – soţ şi soţie), cât şi persoanele singure (necăsătorite) care obţin atestatul de familii/ persoane apte să adopte.

 

 

Cine nu poate adopta?

  1. Persoanele care nu au capacitate deplină de exerciţiu, precum şi persoanele cu boli psihice şi handicap mintal nu pot adopta.
  2. Persoana care a fost condamnată definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri nu poate adopta.
  3. Persoana ori familia al cărei copil beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care este decăzută din drepturile părinteşti nu poate adopta.

Costurile impuse de legea RM?

Potrivit legii Republica Moldova nu sunt prevăzute nici un fel de taxe pentru a urma procedura de adopţie internă.

Cine are prioritate la adopţie?

Au prioritate la adopţia copilului:

  1. a) rudele copilului, până la gradul al patrulea inclusiv;

b) persoana/familia alături de care copilul s-a bucurat de viaţă de familie     o perioadă de minim 6 luni;
c) persoanele/familiile care au adoptat fraţi ai copilului.

1

[/spoiler]
[spoiler title=’2. Scopul si obiective’ collapse_link=’false’]

ADOPȚIA – CULTURA DRAGOSTEI ȘI A RESPONSABILITĂȚII FAȚĂ DE COPII

1

Pe 7 ianuarie, atunci când în Rusia se sărbătorea Crăciunul pe stil vechi, Mila Scelokova, o fetiță de 9 ani dintr-un orfelinat i-a scris o scrisoare Patriarhului Chiril în care i-a adresat următoarele cuvinte :

 


1

Degrabă vine Crăciunul și întotdeauna sunt aduse daruri, însă eu nu vreau un dar, ci aș vrea să vă cer ceva: Rugați-vă, vă rog frumos, să am și eu o mamă, numai să fie bună și să mă ia acasă. Doar sunteți Patriarh și Dumnezeu ascultă rugăciunile Dumneavoastră.”

În Republica Moldova sunt copii care trăiesc în centrele de plasament sau pe străzi, fără hrană și fără un adăpost. Gestul impresionant al fetiței din Rusia confirmă, încă odată, că acestor copii le lipsește cel mai mult dragostea unei familii. E ușor să criticăm societatea sau conducerea țării pentru că nu face nimic în acest sens, sau să ne rugăm să se schimbe ceva, fără să facem un pas practic, dar cred că schimbarea începe cu noi înșine, prin dezvoltarea unei responsabilități față de ei. Cu alte cuvinte, dacă îi vom iubi și dacă ne va durea durerea lor, vom găsi ce să facem pentru a-i ajuta.

                    11

1Adopția este una dintre soluțiile care îi poate face fericiți, atât pe copii cât și pe părinți. Nu mă refer neapărat la situația uneori disperată în care o familie nu poate avea copii și caută cu orice preț să adopte, ci la acea deschidere plină de dragoste a unei familii față de suferința copiilor lipsiți de părinți sau ai căror părinți doresc să-i dea spre adopție.

1

Astfel, o mamă, un tată, un cuplu, o familie care consideră că nu pot crește un copil, indiferent de motive, vor ști că există posibilitatea ca fiul sau fiica lor să aibă o viață fericită într-o familie care îi așteaptă.

 

 

Desigur, există situații care demonstrează că adopția nu este încă înțeleasă ca o poveste de succes, deoarece legile îngreunează procedura, părinții le spun foarte târziu sau nu le spun copiilor că sunt adoptați, iar aceștia află de la cunoscuți sau de la prieteni care fac glume pe seama lor, însă aceste probleme se pot rezolva treptat printr-o cultură a adopției.

                       O cultură a adopţiei înseamnă o cultură a responsabilităţii şi a dragostei faţă de copii. Dacă în societate se răspândeşte o cultură a adopţiei, sunt şanse mari ca centrele de plasament să îndeplinească doar o funcţie temporară, aceea de a direcționa copiii spre familii.

1

[/spoiler]
[spoiler title=’3. Rezultate’ collapse_link=’false’]

REZULTATE 2018

        Adopția este o forma de protecție a copiilor rămași fără ocrotire părintească ce dezvoltă relații de filianță bazate pe respect și dragoste.

Pe parcursul  anului 2018 s-a realizat următoarele:

  • au fost depuse 12 cereri solicitanți la adopție, dintre care 2 cereri privind adopția de către al doilea soț
  • au fost evaluate 14 familii  solicitante  la adopție
  • s-a participat în proces de judecată cu privire la adopţia de către al doilea soţ – 2 copii.
  • s-a participat în proces de judecată cu privire la adopţie – 5 cupluri – 8  copii
  • s-a stabilit statutul de copil adoptabil la 7copili rămaşi fără îngrijire părintească
  • au fost efectuate rapoarte post-adopție pentru 46 familii cu copii adoptaţi

Direcţia ţine în evidenţă şi monitorizează situaţia a 99 de copii ocrotiţi prin adopţie, din care 99 primesc indemnizaţii.

În evidenţa direcţiei sunt 14  de familii care doresc să adopte copii. Acestea beneficiază de consultanţă cu privire la procedura  de adoptare, îngrijirea copilului adoptat, depăşirea unor blocaje în adaptarea copilului la noile condiţii de viaţă., alte aspecte cu privire la forma respectivă de protecţie a copilului.

rezultate

Rezultatele susţinute de noi  va surprinde!!! Dar este un fapt! Grație activităţii echipei Secției protecției  familiei și copilului s-a obţinut următoarele: din anul  2008 până la 2016, 70 copii ş-au găsit o dragostea mult-așteptată și grijă de  familie adoptivă. Dintre acestea, 67 –  adopția naţională şi  3 – internațională.

 

rezultate

O mândrie semnificativă  o constitue adopţia 2 şi mulţi frați, copii cu cerințele speciale, copii care au vârsta după 10 ani.

 

 

 

rezultate

Conform datelor statistice, 9% dintre părinții care au adoptat copii din raionul Ungheni, doresc să adopte  încă unu şi mai mulți copii. La  moment actual, 5 familii care au deja experiență de adoptatori, au depus  cerere pentru adopție.

rezultate

[/spoiler]
[spoiler title=’4. Ce inseamna sa devii parinte’ collapse_link=’false’]

Mituri despre adopție

             Seamănă foarte tare cu voi. Parcă e al vostru.
   1Copilul adoptat este al părinților săi, cei care-l îngrijesc, îl iubesc și îi oferă siguranța unei familii. La auzul acestui gen de opinii, legate de asemănarea sa cu părinții adoptivi, copilul va avea sentimentul că ar fi cu adevărat parte a familiei doar dacă ar fi biologic. În plus, poate dezvolta probleme de identitate, deși importantă este relația dintre părinte și copil, nu legătura de sânge.


De unde ați luat copilul? Cum ați ales copilul?

Cei din jur trebuie să conștientizeze că un copil nu se alege ca la piață. Valoarea sa nu este dată de caracteristicile sale, de culoare1a pielii sau starea lui de sănătate. O abordare mai potrivita ar fi: ”M-aș bucura să ascult povestea voastră minunată!”

Aceasta este o modalitate mult mai diplomată de a afla povestea copilului, dacă părinții doresc să o împărtășească.


A fost scump? Cât te-a costat? 
1
Adopția este într-adevăr scumpă, dar nu în sensul obișnuit, cel financiar. Procesul emoțional este cel ”costisitor”, datorită pașilor care trebuie parcurși pînă la a avea copilul: pregătirea documentației pentru atestare, potrivirea cu copilul și tot ceea ce urmează. O întrebare potrivită ar fi: ”Ce presupune, de obicei, adopția?” Este mult mai corectă și mai clară, în plus părinții deduc imediat interesul față de costurile, timpul și resursele investite în adopție.

Și dacă vin părinții copilului să îl ia? Dar dacă îl vor înapoi?

1Dacă vorbim de un copil adoptabil și nu de unul aflat în plasament, aceste ”variante” nu se pot concretiza.

Ce norocos e! Poate acum vei rămâne însărcinată.

Majoritatea părinților adoptivi au un istoric de mulți ani de infertilitate. Aceasta durere este simțită ca o pierdere în urma căreia apare decizia de a adopta. Totuși, părinții se consideră a fi ei cei norocoși, nu copiii adoptați. Adopția nu reprezintă un act de magie în speranța apariției unei sarcini. O exprimare potrivită în acest caz este ”Te-ai gândit la un frate sau o soră pentru Maria?”.

            Nu adopta. Am auzit numai lucruri rele despre adopție.

1Decizia adopției este legată de o serie de factori care privesc doar familia. Această decizie este calculată și planificată de membrii săi. Chiar dacă o persoană a auzit despre o adopție nereușită, nu trebuie să generalizeze. La fel cum unei femei însărcinate nu i se vorbește despre posibilitatea pierderii sarcinii, nici despre adopție nu ar trebui să se discute în termeni negativi. Cea mai bună atitudine este aceea de sprijin față de cei care au decis să aleagă adopția.

Pune întrebări sincere.

Dacă ai prieteni care doresc să adopte sau ai în familie pe cineva în această situație, fii pregătit să auzi cum ți se va povesti cu bucurie despre adopție. Pune întrebări sincere, dar evită exprimările tendențioase, iscoditoare sau deranjante pentru a nu-i face pe părinții adoptivi să se închidă în sine. Nu uita că indiferent pe ce cale devine o femeie mamă, aceasta rămâne mamă, fără a ține cont de modalitatea prin care a ajuns copilul în viața ei.

1

Bob Considine, un scriitor din Chicago, spunea odată:

„Eu am patru copii din care doi au fost adoptați.

Am uitat care doi.”

[/spoiler]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.